Categories
Sostenibilitat

APAGAR LA LLUM

Quan era més petit, un dels consells que em donava sovint el meu pare era: nen, apaga la llum que gasta! Aquest record em dóna peu per escriure sobre el que fem a casa, amb la voluntat de consumir menys i conseqüentment, reduir l’efecte hivernacle i estalviar.

Electricitat: Els carregadors quan fan la seva funció, aparells a la vista per veure quan estan al 100%. Rentadores i rentaplats amb els programes eco i sempre carregats al màxim. Si per menjar preparem dos plats, fem servir la mateixa placa vitro, aprofitant l’escalfor residual del primer plat. Si els nens tenen deures i s’ha fet fosc, tots al menjador, aprofitant una llum. Els caps de setmana millor fer-los al llevar-se amb el dia. I, evidentment tots els aparells amb stand by, desconnectats amb endolls que disposen d’interruptor. En aquest sentir recordar que si tots ho fem, estalviaríem entre el 5 i el 20% de la factura elèctrica, a més de reduir els gasos d’efecte hivernacle.

Aigua: abans de la dutxa, al no disposar del botó ACS a la caldera, deixem rajar l’aigua en una galleda, fins que surt calenta. L’aigua de la galleda ens servirà pel vàter, en lloc de tirar de la cadena. Disposem d’aixetes amb dispositius d’estalvi del flux d’aigua. Pel consum fem servir aigua de la mateixa aixeta, deixant-la reposar en una ampolla se’n va el gust a clor. Rentadora i rentaplats en els programes eco també estalvien aigua.

Gas: aixetes amb sistema eco, el temps de dutxa el necessari i els nens cada dos dies. A partir de la primavera, la caldera es tanca, les plaques solars s’encarregaran de escalfar aigua fins al mes de novembre, depenent del temps, el del cel. Un cop acompanyats els nens al col·legi, torno a casa i mentre es prepara el cafè, ventilo el pis 10 minuts. A l´hivern, la calefacció en mode automàtic, es dispara si la temperatura baixa a 17 graus i sempre programada a les hores que hi som.

Roba: Tenim la sort de tenir familiars, amics i amigues que ens donen roba, així els nostres fills li donen una segona vida, la tercera, depenent del seu estat, anirà a un contenidor de roba usada o a la deixalleria. Quan és necessari, comprem roba mixta que pot passar de grans a petits i d’aquell cotó que dura temporades. També comprem en botigues de segona mà i com feia la meva mare tenim suport per posar pegats a les genolleres.

Reciclar: tenim 3 galledes principals (orgànic, plàstic i paper), una altra per vidre i bosses per taps d’ampolles, material de deixalleria, medicaments caducats i piles. L’oli usat en envasos i a la deixalleria.

Transport: a peu, públic, bicicleta, patinet i moto. El cotxe per a on no arriba el transport públic o les cames.

Petites accions que costen molt poc i generen consciència verda als que venen darrera….

Gràcies!!

Compartir