M’agrada el mar i més des de l’any 2015 quan vaig conèixer les Vies Braves, entitat promotora d’activitats en aigües obertes que es duen a terme al litoral català. Les seves dinamitzadores ens ensenyen a estimar el mar i a respectar-lo en un entorn segur delimitat per boies, practicant natació en el meu cas. A mi també em van millorar l’estil i tot gratuïtament, gaudint d’un bé comú!
Avui hem participat a un acte per protegir el corall vermell a Castelldefels, dins el marc d’activitats que s’han portat a terme a diversos punts de la costa catalana. Ens han donat una explicació sobre la protecció dels ecosistemes marins (ODS 14) i aquest animal colonial -esquelet de petits animals amb vida pròpia-, com serveix d’amagatall i escut de peixos petits igual que la posidonia, que també està en perill i també és maca de veure al mar, el seu medi, i no com ornament d’espais o bijuteria.
S’ha fet referència als explotadors “legals” i als furtius i com no es disposen de recursos per vigilar les captures -només a les Illes Medes-, al·ludint que el mar està menys protegit que el bosc i no hi han forestals. La nova ministra Teresa Ribera Rodríguez ja ha manifestat voluntats de canvi -energia, acció pel clima, …- i disposa de una trajectòria en l’àmbit mediambiental, així desitgem veure-la commoguda amb aquesta petita acció i fer un pas enrere en la concessió de llicències per capturar corall vermell.
Algunes dades globals:
- La nostra vida està regulada pel mar: Els oceans absorbeixen aproximadament el 30 per cent del diòxid de carboni produït pels éssers humans, reduint així l’impacte de l’escalfament global.
- L’any 2020 el transport marítim serà el principal emissor de gasos contaminants – 15 vaixells creuers contaminen igual que 800.000 cotxes-.
- L’any 2050 hi haurà més plàstics al mar que peixos, incloent els microplàstics -al voltant d’un mil·límetre i presents en productes quotidians que fem servir-.
Moltes gràcies, he gaudit!!