Categories
Sostenibilitat

Objectius de Desenvolupament Sostenible: 1ª part 1 al 9

Aviat fara un any que es van aprovar a els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS), per al període 2015-2030. Donat l’estat polític actual, ens trobem al millor moment per repassar els mateixos i, en tot cas, serveixin com la millor referència a les taules de negociacions dels partits polítics, per formar govern. Començant a pensar en les persones de tot el territori, podrem afrontar altres fites més importants en el món. Estem tots i totes al mateix equip?

1. FI DE LA POBRESA i 2. FAM ZERO

Segons dades trobades a la xarxa, podríem dir que les persones en situació de risc de pobresa a Espanya estaria actualment al voltant del 22%. A Catalunya es van beneficiar 250.000 persones de la recollida d’aliments del Gran Recapte 2015.

Volem seguir veient persones que recullen deixalles i també aliments a les escombraries del nostre voltant i d’altres països? Tindria sentit pensar en donar-los cobertura social? Perquè està clar que ho necessiten i a més aporten valor de reutilització.

3. SALUT I BENESTAR

Continuarà el debat sobre la garantia i la sostenibilitat de la salut pública i la seva gestió? Hi hauran co-pagaments? Seguirem rebent trucades i correus, per fer-nos socis de mútues privades? Té sentit saber més sobre malalties infeccioses o nous virus, només quan sorgeixen casos al nostre territori? Seguiran les multinacionals farmacèutiques decidint sobre la recerca, desenvolupament i distribució de vacunes? Continuaran naixent nens i nenes a tot el món i no sabrem què seran de grans? Mereixem informació i transparent!

4. EDUCACIÓ DE QUALITAT

Ens voldrem acostar als índexs dels països nòrdics i ens seguirem barallant per qüestions d’idiomes? A les aules dels nostres nens i nenes es seguiran discriminant altres nens i nenes que procedeixen per herència d’altres cultures, en no veure’ns a nosaltres com a pares, relacionar-nos amb els seus pares? Seguiran havent repúbliques independents subvencionades? Seguirem matriculant als nostres fills en activitats extraescolars per ajornar la tornada a casa, treballant més per poder pagar-les?

5. IGUALTAT DE GÈNERE

Hi ha qui no la vol. Som conscients que hi ha molt camí per desaprendre i promocionar la responsabilitat compartida entre mares i pares?

6. AIGUA NETA I SANEJAMENT i 7. ENERGIA ASSEQUIBLE I NO CONTAMINANT

Seguiré confiant que en obrir l’aixeta de casa, ragi aigua i en tot cas, no em pararé a pensar i menys de forma conscient que aquesta acció no està a l’abast de tothom?

Continuaran els pactes entre governs i elèctriques? Tindrem en compte com a consumidors, altres iniciatives basades en renovables que suposen un estalvi en la factura i són més eficients i transparents en la informació que donen?

Seguiran havent iniciatives per emmagatzemar energia en un pou que ens ha fet tremolar, per garantir un subministrament en cas de desabastiment, per un temps determinat i no per a tothom?

8. TREBALL DECENT I CREIXEMENT ECONÒMIC

Seguirem escoltant notícies de multinacionals sancionades que subcontracten altres empreses o falsos autònoms, a qui no li costarà res pagar les possibles sancions i que en tot cas no sabrem si finalment les paguen perquè ja no es parlarà? Hi ha qui tampoc vol el treball decent ni el creixement econòmic per a tothom.

Ens veurem afectats per nous rescats o pujades d’impostos, a causa de les sentències sobre les clàusules sòl? Hi ha qui no està disposat a deixar de créixer i tenir guanys. Començarem a valorar altres iniciatives de finançament a la banca tradicional?

Seguirem escoltant com a principal notícia, els increments en el volum de turistes que vénen al territori i els diners que es deixen? Tindria més sentit tenir un titular sobre la satisfacció de la seva estada i la participació en activitats culturals i d’ecoturisme?

9. INDÚSTRIA, INNOVACIÓ I INFRAESTRUCTURA

Serem més selectius a l’hora de triar productes i serveis responsables amb les persones i el medi ambient? Tindrem en compte que la innovació també implica l’economia local i circular, per compartir valor?

Se seguirà invertint en infraestructures que animen a agafar el cotxe, per passar més temps en congestions i aprofitar per contestar correus i WhatsApp’ s?

Gràcies !!

Dedicat als meus primers lectors:

Núria, perquè em diu que transmet positivisme i sóc inefable, per ella.

David i Pol d’ENDEOS, perquè estan atents a tot el que s’amaga darrere d’aquest portal i d’altres i ho fa molt bé.

Compartir